Skip to main content

Avrupa Parlamentosu, denizlerin kirlenmesini durdurmak amacıyla tek kullanımlık plastikleri 24 Ekim 2018 tarihinde yapılan oylama ile yasakladı. Yasaklanan ürünler arasında; plastik tabak, çatal, kaşık ve bıçak ile pipet ve kulak çöpü bulunuyor. Yeni düzenleme, başka bir maddeden üretilebilecek tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021 yılına kadar Avrupa Birliği’nde (AB) tamamen yasaklanması öngörülüyor. AP, yasak kapsamında olmayan plastik ambalajlar ve bardakların kullanımının 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasını talep etti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yuva Derneği Kurucu Direktörü Erdem Vardar: “Tek kullanımlık plastikler, plastik poşet ve ambalajlar doğa için büyük tehdit oluşturuyor. Avrupa Birliği bunun farkına vardı. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde tek kullanımlık plastiklerin Türkiye’de de yasaklanmasını istiyoruz.” dedi. Geri dönüşüm konusunda da bilgi veren Vardar: “Şirketlere bu konuda eleştiri gelince geri dönüşüm veya biyoplastik gibi alternatif konuları öne çıkarmaya çalışıyor ama Dünya’da mutlu ve sağlıklı bir biçimde yaşamak istiyorsak hayatımızdan tek kullanımlık plastikleri tamamen çıkarmalıyız” dedi.

Plastik Alışveriş Poşetleri de 1 Ocak 2019 İtibariyle Türkiye’de Paralı Olacak

Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliğine göre 1 Ocak 2019’dan itibaren Türkiye’de plastik poşetlerin satış noktalarında kullanıcılara ücreti karşılığı verilecek. Düzenleme ilgili de konuşan Vardar: “Şu an tek kullanımlık plastiklerin tamamı ile ilgili olmasa da önümüzde bizi bekleyen önemli bir süreç var. Bu düzenlemeyle poşet kullanımın azalacağına inanıyoruz. Yuva Derneği olarak bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

Tek Kullanımlık Plastik Poşetlerle İlgili Önemli Tahmini Rakamlar:

  • Dünyada Yılda 5 Trilyon Adet Poşet Kullanıyoruz. Sadece %1 Geri Dönüşüme Giriyor.
  • Saniyede 160 Bin Plastik Poşet Tüketiliyor.
  • İngiltere’de Plastik Poşet Ücretli Oldu, Kullanımı %86 Azaldı.

Türkiye’den  Rakamlar!!

  • Türkiye’de yıllık ortalama 510 bin tonluk plastik poşet üretiliyor.
  • Türkiye’de günde 50 milyon adet plastik poşet tüketiliyor.
  • Bu da yılda 20 milyar adet plastik poşetin çöpe gittiği anlamına geliyor.

Yuva Derneği Hakkında:

YUVA; tüm canlıların ve bizden sonraki nesillerin haklarına saygılı bir insanlık, sürdürülebilir bir yaşam ve yoksulluğun ortadan kalktığı bir gelecek için çalışmalarına 2010 yılından beri devam ediyor. İstanbul Koşuyolu’ndaki genel merkezinin yanında Türkiye’nin farklı illerindeki temsilcilikleriyle yılda yaklaşık 30.000 kişiye eğitim, geçim kaynakları, sosyal uyum ve koruma hizmetleri götürüyor.

Bilgi için:

YUVA Derneği Kurumsal İletişim Koordinatörü

Emre Erdoğan – emre.erdogan@yuva.org.tr  – 0549 813 23 01