Skip to main content

Yuva Derneği’nin 2022 yılındaki çalışmalarının takip edilebileceği faaliyet raporu yayınlandı!

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Kyoto Club (İtalya) ortaklığı ile yürüttüğümüz ‘Çevre Okuryazarlığı İletişim Ağı Projesi’ 2022 yılında da devam etti. Proje kapsamında hem çevrimiçi hem yüz yüze etkinlikler gerçekleştirildi. 1 Ocak 2020’de başlayan proje bünyesinde Küresel Okuryazarlık Ağı (KOZA) kurulmuş; ağ kapsamında çevre eğitimi alanında faaliyet gösteren veya eğitim içeriklerine katkıda bulunabilecek sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimler bir araya getirilmişti. Bu bağlamda 2021’de 54 olan üye kuruluş sayısı 2022 yılı sonu itibariyle 63’e – 59’u Türkiye’den 4’ü Avrupa merkezli olmak üzere- ulaştığını söylemekten kıvanç duyuyoruz.

Yuva Derneği olarak 2022 yılında yetişkin eğitimi alanında Avrupa’nın önde gelen kurumlarıyla yürütülen SMALEI (Yetişkin Eğitimi Kurumları için Sürdürülebilirlik Matrisi) projesinin parçası olduk. SMALEI projesi, tüm Avrupa’da yetişkin öğrenimi ve eğitimi sağlayıcılarının ve kuruluşlarının çevresel sürdürülebilirliğini geliştirmeyi ve ileriye dönük toplumsal gelişmelere katkıda bulunma kapasitelerini artırmayı amaçlıyor. Projenin bir diğer gayesi çevre ve iklim değişikliği sorunları hakkında farkındalık yaratmak ve yetişkin eğitimi kurumlarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik somut adımlar atmasını sağlamak.

Dernek olarak parçası olduğumuz Uluslararası İklim Değişikliği Zamanlarında Öğrenme Hareketliliği (LEMOCC) projesi 2021 ve 2022 yıllarında, uluslararası gençlik çalışmaları ve çevre eğitimi alanlarından ortakların yanı sıra Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki bazı kamu kurumlarıyla birlikte uygulandı; Federal Almanya Cumhuriyeti Uluslararası Gençlik Servisi IJAB tarafından koordine edildi.

Ayrımcılık ve ırkçılık biçimlerini fark edebilmek ve eylemleri ‘çeşitlilik bilinciyle’ yürütmek amacıyla meydana getirilen ve hedef kitlesi Almanya ve Tükiye’den gençlik çalışanları olan Çeşitlilik Eğitimi İzmir ve Köln’de iki aşamalı olarak uygulandı.

Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV) Orman Yangınları Acil Destek Fonu’ndan aldığımız destek ile iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetler ve bu afetlere yönelik tedbir ve mücadele yöntemleri hakkında toplumun farkındalığını artırarak ve çevre dostu alışkanlıkların yer etmesini sağlayarak hem Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının azaltılmasına hem de iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlanmasına düzenlediğimiz çevrimiçi İklim ve Doğa Okuryazarlığı eğitimleri aracılığı ile katkı sunmayı çalıştık.

Bunların yanında 2021 yılında başlayan SINC Projesi 2022 yılında da devam etti. Proje; yerel yönetimlerle, yani belediyelerle işbirliği içinde çok kültürlü bölgelerde uygulanan sosyal katılım faaliyetlerine odaklanarak, Türkiye ve İsveç’teki STK’lar arasında bilgi alışverişi yoluyla sosyal katılım müdahalelerinin etkisini arttırmayı amaçlıyordu.

YUVA’nın 2018 yılından bu yana, 6-18 yaş aralığındaki ihtiyaç sahibi çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için geliştirdiği Eğitime Destek Programı, 2022 yılında da sürdürüldü. Program, çeşitli afetlerden etkilenmiş ve ekonomik zorluk çeken çocukların ihtiyaçlarını karşılamaları için nakit desteği sunmakta ve okula devam etmelerini bir ön koşul olarak değerlendirmektedir.

Malala Vakfı’nın desteğiyle, Yuva Derneği ve Hacettepe Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen Öğretmenler için Kapasite Geliştirme ve Eğitime Destek Programı kapsamında Suriyeli çocukların okullaşma ve okula devam oranlarının artırılması hedeflendi. 3,5 yıllık bir projeksiyonla gerçekleştirilen program Ankara’da 6 farklı ilköğretim okulunda uygulandı. Buna ek olarak İstanbul’daki sınıf öğretmenlerine de açık olan programda 3,5 yılda toplam 225 öğretmene hizmet götürüldü ve 903 öğrenci programdan doğrudan yararlandı.

Thales Solidarity işbirliği ile yürüttüğümüz örgün ve yaygın eğitimin içinde çalışan öğretmenlere çağın teknolojik gereklerini aktarmayı amaçlayan  ‘Eğitimde Dijital Okuryazarlık Projesi’ ile 2022 yılında öğretmenlere dijital okuryazarlık eğitimleri verdik.

Bunun yanında Türkiye’de kömürlü termik santrallerin kapanmasını hedefleyen Termiksiz Gelecek kampanyamız da son hızıyla devam etti ve çevre hareketinin sesinin duyulmasına, görünürlüğünün artmasına yardımcı oldu.

Derneğimizin 2022 yılı içindeki çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.