Skip to main content

Yuva Derneği, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Çevre Okuryazarlığı İletişim Ağı Projesi kapsamında, 15 Eylül 2023 tarihinde STK’lara, eğitimcilere, yerel ve ulusal karar vericilere yönelik “Dünyada ve Türkiye’de Çevresel Sürdürülebilirlik Eğitimi: Örgün ve Yaygın Eğitim İçin Çözüm Arayışları” konulu bir konferans düzenliyor.

Çevresel Sürdürülebilirlik Eğitimi gezegenimizi tehdit eden kritik ekolojik sorunlarla başa çıkmada hayati bir rol oynamaktadır. İklim krizinin etkilerine, biyoçeşitlilik kaybına ve çevresel bozulmaya tanık olduğumuz bu dönemde, bireyleri sürdürülebilir uygulamaları desteklemek için bilgi, beceri ve değerlerle donatmak giderek daha da önemli hale gelmektedir.Türkiye’de de bu amaç doğrultusunda çevresel sürdürülebilirlik için örgün ve yaygın eğitim ile serbest öğrenme alanlarının tamamını kapsayan etkili eğitim politikaları ve uygulamalarının hayata geçirilmesi önemlidir.

Bu konferans, çevresel sürdürülebilirlik eğitimini Türkiye’de daha ileriye taşımayı birlikte tartışmak için bir platform sunacaktır.

Etkinliğe çevrimiçi katılmak için kayıt formu

Kayıt için son tarih: 14 Eylül 2023

PROGRAM:

10.00-10.30: Kayıt
10.30-11.00: Açılış Konuşmaları
11.00-12.30: Panel

Panel Konuşmacıları:

Tremeur Denigot, İklim için Eğitim Koalisyonu, Avrupa Komisyonu
Erdem Vardar, YUVA Direktörü
Burcu Meltem Arık, Eğitim Reformu Girişimi, Eğitim Gözlemevi Koordinatörü
Bahar Özay, Koordinatör, Birleşmiş Milletler SDSN Türkiye Ağı

Etkinlik sırasında simultane tercüme olacaktır.

Konuşmacılar Hakkında:

Tremeur Denigot: Öğretmenlik eğitimi almış ve yaklaşık 20 yıl boyunca farklı ülkelerde ve eğitim sistemlerinde öğretmenlik yapmış olan Tremeur Denigot, son 10 yıldır bir politika uzmanına dönüşmüş durumda. Şu anda Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nde Eğitim için İklim Koalisyonu ekibinde eğitimi sürdürülebilirlikle buluşturma ve öğretim ve öğrenmeye sürdürülebilirlik konseptini entegre etme ve eğitim sistemlerini yeşil dönüşüme uyarlama amacıyla bir eğitim uzmanı olarak çalışmaktadır.

Erdem Vardar: Yuva Derneği’nin kurucusu ve yöneticisi, yüksek işletme mühendisi. Türkiye’de ve yurtdışında çevre ve insan hakları alanlarında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı, bir yandan da diğer STK’lara kapasite geliştirme eğitimleri verdi. Beş yıl boyunca Alman Yetişkin Eğitimi Merkezleri Birliği’nin (DVV International) Türkiye ülke direktörlüğünü üstlendi. 2010 yılında ekoloji, insan hakları, yoksulluğun azaltılması ve yetişkin eğitimini bir araya getirmeyi amaçlayan Yuva Derneği’ni kurdu ve halen derneğin başkanı ve direktörü olarak görev yapıyor. Bu sıralar özellikle iklim değişikliği ve yaygın eğitimin çevresel sürdürülebilirliği konularında çalışıyor.

Burcu Meltem Arık: Amanos Dağlarının yamacı, Asi Nehrinin kollarında Antakya’da doğup büyüdü. ODTÜ’de Kimya eğitimi aldı, çevre ve endüstriyel kimya alanlarına odaklandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde iklim değişikliği eğitimi politikaları hakkında yüksek lisansını tamamladı. Kuş gözlemcisi, haiku ve doğa delisi. Eğitim politikaları, çevre/doğa eğitimi, sürdürülebilirlik eğitimi, iklim değişikliği eğitimi, doğa oyunları, ekolojik okuryazarlık ve biyomimikri konularında çalışıyor. 2017’den bu yana Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi’nde üniversite öncesi örgün eğitim politikalarına yönelik veriye dayalı izleme çalışmaları yürütüyor. Öncesinde Doğal Hayatı Koruma Derneği, Doğa Derneği, UNEP, TEMA Vakfı, ÇEKÜL Vakfı ile çalıştı. 2015-2020 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik ile Biyomimikri dersleri verdi. Doğa Oyunları Evi kurucu ortağı. Doğa Arkadaşımın Kutusu oyununun kurucusu. IUCN Commission on Education and Communication üyesi. Network of Education Policy Centers (NEPC) ve Roots & Shoots Türkiye yönetim kurulu üyesi.

Bahar Özay: Boğaziçi Üniversitesi himayesinde kurulan Birleşmiş Milletler’e bağlı SDSN Türkiye Ağı’nın Koordinatörlüğünü yürütmekte olan Bahar Özay, Borsa İstanbul, Garanti Bankası ve Akbank’ta geliştirdiği ulusal ve uluslararası bankacılık kariyerine, finans, teknoloji ve enerji şirketlerinde proje danışmanlığı ile devam etmiştir. Üretici ve tüketicinin karbon ayakizi konusunda bilinçlendirilmesi ve yutak alanlar oluşturulması çerçevesinde yürütülmekte olan Karbon Bank ve Karbon Kart projelerinde aktif görev alan Özay, halen Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir kalkınma amaçları ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim konularında öğrencilere, öğretmenlere, velilere, kamu kurumlarına, belediyelere, özel sektör şirketlerine, sivi topluma yönelik eğitim programları ve içerikleri geliştirmekte; dersler vermektedir. Boğaziçi Üniversitesi iklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacısı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Sürdürülebilirlik Komitesi üyesi olan Bahar Özay halen Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora tez çalışmalarına devam etmektedir.