Skip to main content

Temmuz 2021’de Türkiye’nin farklı illerinde ortaya çıkan ve 178 bin hektar orman alanının yok olmasına sebep olan 100’den fazla orman yangını iklim değişikliğinin etkileri bize acı şekilde göstermiştir.

Son günlerde sıklıkla yaşanmaya başlayan orman yangınları, sellerin neden olduğu taşkınlar, toplumun iklim değişikliğinin tam olarak ne anlama geldiğini ve nedenleri, ormanlar da dâhil olmak üzere çevre ve gelecek nesillerin geçim koşulları için tam olarak hangi sorun ve riskleri teşkil ettiği konularındaki farkındalığı yavaş yavaş gelişmekte olsa da halen düşük kalmaktadır.
Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV) Orman Yangınları Acil Destek Fonu’ndan aldığımız destek ile iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetler ve bu afetlere yönelik tedbir ve mücadele yöntemleri hakkında toplumun farkındalığını artırarak ve çevre dostu alışkanlıkların yer etmesini sağlayarak hem Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının azaltılmasına hem de iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlanmasına katkı sunmayı çalıştık.

Proje kapsamında düzenlediğimiz çevrimiçi İklim ve Doğa Okuryazarlığı eğitimleri aracılığı ile orman yangınlarına maruz kalmış veya kalabilecek Akdeniz Bölgesi insanının iklim krizi nedenleri ve Türkiye özelinde etkileri, bu etkilerden kaynaklanabilecek doğal afetler ve bu afetlere yönelik tedbir ve mücadele yöntemleri ve çevre dostu yaşam pratikleri hakkında bilgi ve becerileri arttırılmıştır.

Muğla ve Antalya illerinde ikamet eden farklı etnik, sosyal ve politik gruplardan, her iş kolundan, her sosyo-ekonomik kategoriden ve her eğitim seviyesinden genç ve yetişkin yurttaşlar bir araya getirilmiş ve bu farkındalık eğitimleriyle 244 kişiye ulaşılmıştır. Projenin çarpan etkisi ile faydalanıcılardan yerel toplum liderleri olan öğretmen, muhtar, imam, STK temsilcileri bu eğitimleri yaygınlaştırma fırsatı bulmuşlardır.

Böylece projeye katılımcı olarak dâhil olmuş kişiler, iklim değişikliği ve kaynaklanan doğal afetlerle mücadele motivasyonu doğrultusunda çevre dostu gündelik alışkanlıklar kazanmış ve özel yaşamlarında ve mesleki ortamlarında gündelik alışkanlıklarına şahit olan yakın çevrelerini de etkilemişlerdir.