Skip to main content

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel ısınma konusunda bir an önce harekete geçilmemesi halinde dünyanın ağır sonuçlarla yüzleşeceği uyarısında bulundu. Güney Kore’nin Incheon şehrinde yapılan panelin ardından yayınlanan rapora göre küresel ısınmayı kontrol altına almak için 10 yıldan daha az bir zamanımız var. Konuyla ilgili açıklama yapan Yuva Derneği Kurucu Direktörü Erdem Vardar: “Ani bastıran yağmurlar ve sel baskınları ile küresel ısınmanın sonuçlarını ülkemizde de yaşamaya başladık. Daha kötü sonuçlar görmek istemiyorsak bir an önce harekete geçip güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarına yönelmeli, doğaya verdiğimiz zararları en aza indirmeliyiz” dedi.

 Güney Kore’nin Incheon şehrinde 8 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin ardından 33 sayfalık rapor açıklandı. 3 yıl süren müzakerelerin ardından yayınlanan rapora göre küresel ısınma konusunda hepimizin bir an önce acil olarak harekete geçmesi gerekiyor. Küresel sıcaklık artışının 1.5 derecenin üzerine çıkması, dünyada yaşamın sürdürülebilirliği için “kumar oynamak” anlamına geliyor ve 2030’a kadar bu eşiğin aşılması olasılığı var. Raporu 40 ülkeden 91 yazar, 6000’den fazla bilimsel referansla hazırladı.

“Ani Yağmur Ve Sel Baskınları İle Küresel Isınmanın Sonuçlarını Ülkemizde de Yaşamaya Başladık”

Konuyla ilgili açıklama yapan Yuva Derneği Kurucu Direktörü Erdem Vardar: “Derneğimizin adı gibi Dünya bizim yuvamız. Gidecek başka bir yerimiz yok. Birleşmiş Milletler’e bağlı İklim Değişikliği Paneli’nden çıkan sonuç raporunu gösteriyor ki, küresel ısınmanın geri dönülemez sonuçlarını önlemek için 10 yıldan az vaktimiz kaldı. Küresel ısınma ile Türkiye, yakın gelecekte daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacak. Ani bastıran yağmurlar ve sel baskınları ile ülkemizde de küresel ısınmanın sonuçlarını yaşamaya başladık. Daha kötü sonuçlar görmek istemiyorsak bir an önce harekete geçip güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarına yönelmeli, doğaya verdiğimiz zararları en aza indirmeliyiz. Dünyanın sadece bizim için değil tüm canlılar için bir ev, bir yuva olduğunu unutmamalıyız.” dedi.

Rapordan Öne Çıkan Başlıklar:

  • Sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak imkansız değil. Ama hükümetlerin taahhütleri bunu sağlamak için yetersiz.
  • Şu anda sıcaklık artışı 3-4 dereceye çıkma yolunda.
  • Ağaçlandırma, temiz enerji kaynakları, elektrikli ulaşım sistemleri ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına geçiş yaşamsal önemde.
  • Küresel karbon emisyonunu, 2030’a kadar 2010’daki seviyesine kıyasla yüzde 45 azaltmamız gerekiyor.
  • Küresel ısınmadaki artışı 1.5 dereceyle sınırlama ihtimalini yüzde 66’ya çıkarabilmek için 2047’ye kadar atmosfere yayılan karbondioksit miktarıyla, ortadan kaldıracağımız karbondioksit miktarını eşitlemek zorundayız.
  • Bunun için önümüzdeki 32 yıl içinde elektriğin yüzde 70-85’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmeliyiz, kömürü bir an önce terk etmeliyiz.

 Orijinal rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.ipcc.ch/report/sr15/


Bilgi için:

YUVA Derneği Kurumsal İletişim Koordinatörü

Emre Erdoğan – emre.erdogan@yuva.org.tr  – 0549 813 23 01