Skip to main content

YUVA olarak Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu’nun (GIZ) desteği ile sürdürdüğümüz Emek Karşılığı Nakit Destek Projesi kapsamında projenin yürütüldüğü kurumlardan Toroslar Belediyesi’yle iyi niyet protokolü ve Tarsus Belediyesi ile de istihdama yönelik protokol imzaladık.

Toroslar Belediyesi’ne Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın ev sahipliğinde, GIZ temsilcisi Gabriele Muehlig, GIZ Proje Koordinatörü Candost Aydın ve GIZ Gaziantep Saha Sorumlusu Ali Aslan ile YUVA Geçim Kaynakları Yöneticisi Bilge Çoban, Proje Koordinatörü Roza Erdede, Proje Saha Koordinatörü Onur Arslan ve Proje Saha Sorumlusu Pınar Kıral’ın katıldığı bir ziyaret gerçekleştirdik. Belediye ve GIZ ile iyi niyet protokolü imzaladığımız ziyarette, yerel halktan ve geçici koruma kapsamındaki Suriyeli 100 proje faydalanıcısının 3 aylık süreyle Toroslar Belediyesi’nin birimlerinde istihdam edildiği projenin etkilerini ve projedeki gelişmeleri paylaştık. Görüşmede ilçede yaşayan mültecilerin ve yerel halkın geçim kaynaklarına erişimini artırıcı çalışmaları ortaklaşarak ilerletme kararı aldık.

Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları Merkezi (TORTEK) ve Yunus Emre Kültür Merkezi bünyesinde istihdam edilen çoğunluğu kadınlardan oluşan faydalanıcılar, çalışma alanlarında gerçekleşen ahşap boyama, cam işçiliği, kuaförlük, örgü, resim gibi kurslara katılarak, mesleki eğitimlerden de ücretsiz olarak yararlanmaktalar. Yararlanıcıların çalıştıkları kurumların olanaklarından faydalanmalarını ve gelir getirici etkinliklerini pekiştirmelerini, istihdam temelli şekillenen bu projenin hedefinin ötesinde olumlu bir çıktı olarak değerlendiriyoruz. Ziyarette edinilen bu olumlu izlenimlerin ardından projenin 3 ay olan istihdam süresinin 6 aya kadar uzatılacak olmasının proje faydalanıcıları, eğitmenler ve kurum temsilcileri arasında yarattığı heyecan ve coşkuyu bizler de paylaşıyoruz.

Mersin’in Tarsus İlçe Belediyesi ile istihdama yönelik imzaladığımız protokolle, dezavantaj grubunda bulunan, 50’si T.C. vatandaşı, 50’si Geçici Koruma altındaki Suriyeli bireylerden oluşan 100 faydalanıcının, 3 ay süreyle belediye birimlerinde istihdam edilmesini, böylece önyargılardan sıyrılmalarını, sosyal uyumlarının desteklenmesini, sosyal ve ekonomik hayatta güçlendirilmelerini, birlikte iş yapabilmelerini ve üretebilmelerini amaçlıyoruz. Protokol imza töreni Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, YUVA Proje Saha Koordinatörümüz Ali Şerif Rende, Mersin İl Temsilcimiz Pınar Kıral ve Mersin Ofis Sorumlumuz Serhat Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleşti.

Ayrıca Tarsus Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde, başlayacak bu proje hakkında mahalle muhtarlarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendik. Toplantıya, Tarsus merkezde bulunan 45 merkez mahalle muhtarı, Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü, Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Bağrık katıldı. Toplantıda mahalle muhtarlarının projeye ne gibi katkıları olacağından, mahallesinde yaşayan dezavantajlı konumdaki Suriyeli ve T.C vatandaşı bireyleri tespit ederek bu kişileri yönlendirebileceklerinden ve projeyi mahallelerinde yaşayan insanlara anlatarak nasıl destekleyebileceklerinden bahsedildi. Muhtarların sorularını yanıtlayan Dernek Başkanı ve Belediye Bşk. Yardımcısı, projenin insani amaçlarından, Belediye’ye ve Tarsus’a sağlayacağı maddi ve manevi yararlarından bahsederek, projenin ön yargıları yıkmak üzerine kurulmuş bir sosyal uyum projesi oluşuna dikkat çektiler. Proje kapsamında, toplantıya katılan ve projeye destek verecek muhtarlarla, isim yönlendirmeleri konusunda fikir alışverişinde bulunulmasını ve kayıt çalışması yapılmasını planlıyoruz.